Recepten naar succes

Voor zakelijk en commercieel succes zijn vele recepten te geven. Tips en wijsheden die, afhankelijk van het doel, weliswaar op maat worden gesneden maar eigenlijk allen terug te voeren zijn tot de aanwezigheid van een basisbestanddeel: een optimale communicatie.

De oplossing voor verbetering van resultaten kunnen organisatie uit eigen keuken halen. Het eigen personeel levert daarin de belangrijkste bijdrage. Door middel van incompanytrainingen op maat worden vervolgens diepgaande verbeteringsprocessen gerealiseerd. De trainingen, voordrachten en bijeenkomsten die Bibo Trainingen verzorgt zijn gericht op optimalisatie van alle intermenselijke factoren, die verantwoordelijk zijn voor het realiseren van zakelijk succes.

Om alvast de smaak te pakken te krijgen biedt Bibo trainingen u deze receptenwaaier aan met oudhollandse gerechten, gemixt met nieuwe inzichten.


Smakelijk weten!


Jachtschotel

Verplichte kost voor klantenwervers!

Een goede bodem in de maag verhelpt knikkende knieën. Wie op jacht is naar nieuwe leads moet immers stevig in zijn schoenen staan om overtuigend over te komen. Een bord dampende jachtschotel en een pittige training acquisitie doen wonderen. De echte jager valt niet op maar wacht zijn kans geduldig af terwijl hij zich in het gedrag van het wild verplaatst. Alle zintuigen worden benut en het krokante korstje van de schotel in het achterhoofd, legt hij precies op het goede moment aan...

Recept

Ingrediënten:

  • 200 a 300 gr. uien
  • 50 gr. boter
  • 300 gr. resten gaar vlees, kip of gehakt
  • 2 a 3 dl. verdund bruin van de jus
  • 2 a 3 dl. bouillon (4 blokjes oplossen in 1 liter water)
  • gemalen kruidnagel of hele kruidnagels, (later verwijderen)
  • zout en peper
  • 2 goudrenetten
  • puree van 1 kilo aardappelen
  • paneermeel
  • 20 gr. boter om blokjes te maken boven op het gerecht.

Bereiding:

1. De uien kleinsnijden en in de boter lichtbruin bakken.

2. Het kleingesneden vlees, vocht, kruiden en de geschilde en kleingesneden appels toevoegen.

3. De massa 'n half uurtje zachtjes laten stoven, daarna de eventuele hele kruidnagels verwijderen.

4. Vleesmengsel en aardappelpuree laag om laag in een beboterde vuurvaste schaal doen.

5. Zorg, dat de bovenste laag uit aardappelpuree bestaat.

6. De bovenkant gladstrijken en bedekken met een dun laagje paneermeel.

7. Leg er nu wat klontjes boter bovenop.

8. Zet de schotel ca. 15 minuten in een hete oven (+- 180C) met meer bovenwarmte, laat er een mooi bruin korstje op komen.

Hutspot met klapstuk

Stevig gerecht voor iedere beursdeelname

Hutspot maken is geen kunst. Maar voor het klapstuk moet meer uit de kast worden getrokken. Beursdeelnemers weten daar alles van. Zij zien de kostbare investering vaak de grond ingestampt terwijl het klapbiefstuk uitblijft. De oorzaak is in veel gevallen geworteld in het gedrag van de standbemanning. Met een motivationele kick-off valt er veel meer uit te halen. Het verschil tussen goed georganiseerd en het rendement begint bij de voorbereidingen.

Recept

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 800 gr. klapstuk*
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 /2 theelepel zout
  • 1 kg. aardappelen
  • 8 witte uien
  • 8 winterwortelen
  • 1/4 theelepel peper
  • 1 theelepel mosterd

* klapstuk is rundvlees dat gesneden is van de borst. Het vlees is doorregen met kleine vetrandjes die het vlees een karakteristieke smaak geven.

Bereiding:

1. kook het klapstuk in minstens 1 1/2 uur in ene krachtige groentebouillon gaar (voeg zo nodig zout toe en kruiden zoals tijm, rozemarijn, foelie, laurier of kruidnagel)

2. Laat het klapstuk wat afkoelen en snijd het in niet te dunne plakken

3. Schil en was de aardappelen en de wortelen

4. Snijd de uien in ringen

5. Kook de wortelen en de uien in 30 minuten gaar

6. Kook de aardappelen in ruim water in 20 minuten gaar

7. Giet de wortelen, de uien en de aardappelen af, stamp ze door elkaar en voeg naar smaak zout en peper toe

8. Serveer met de mosterd

Draadjesvlees

Relatiemanagement is een kwestie van sudderen

Een relatie onderhouden en je netwerk optimaal benutten is te leren. Een training op maat stoomt je klaar om effectief gebruikt te maken van de ingrediënten die je tot je beschikking hebt. Hoeveel water moet er bij de wijn; valt iets niet uit elkaar als je het te lang laat sudderen; hoe voorkom je taaiheid? Het antwoord op deze vragen garanderen een prettige smaaksensatie en een smakelijke voortzetting.

Recept

Ingrediënten:

  • 600 gr. runderlappen (sucadelappen)
  • 150 gr. boter
  • 3 uien,
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 pot geconcentreerde runderbouillon (350 ml.)
  • 2 laurierbladeren
  • 3 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 plak peperkoek
  • Peper en zout

Bereiding:

1. Bestrooi de runderlappen met peper en zout. Smelt de boter en schroei op middelhoog vuur het vlees goed dicht aan beide kanten. Haal het vlees daarna even uit de pan en fruit de uien, liefst in grove stukken, in de jus. Voeg de bouillon toe.

2. Voeg de gepelde tomaten en de tomatenpuree toe en roer dit geheel op hoog vuur door elkaar. Na ca. 2 minuten het vuur weer middelhoog zetten en het vlees terug in de pan doen. Zorg dat het vlees onder blijft, als dit niet zo in voeg dan HEET water toe totdat het vlees onderdompelt.

3. Snijd de peperkoek in stukjes en voeg toe met alle andere kruiden. Als laatste de azijn (of een flinke scheut rode wijn) Toevoegen. Met de deksel op de pan minimaal 4 uur laten pruttelen.

4. Af en toe het vlees omdraaien of onderdompelen.

TIP: Laat het vlees na de bereidingstijd afkoelen en een nacht goed op smaak komen.

Bereidingstijd: 4 uur.

Lammetjespap

Voedzaam ontbijt voor telefonistes die net komen kijken

Om de melige smaak van lammetjespap te kunnen waarderen is een exacte dosering van de ingrediënten een voorwaarde. Zo is het ook met het voeren van een professioneel telefoongesprek. Een telefoontraining verhoogt niet alleen het presentatievermogen maar ook het plezier in de dagelijkse werkzaamheden. Het gemekker van het lam wordt in goede banen geleid zonder dat het zijn dartelheid verliest. En...als er een schaam over de dam is volgen er meer.

Recept

Ingrediënten:

  • 4 dl. melk
  • 75 gr. bloem
  • zout
  • basterdsuiker

Bereiding:

Roer de bloem met wat melk tot een glad papje. Breng in een pan de rest van de melk, met een snufje zout, aan de kook. Giet dan het bloempapje al roerende bij de kokende melk. Laat de pap 5 minuten zachtjes doorkoken. Serveer de pap warm en geef er basterdsuiker bij.

Bereidingstijd: 10 minuten.

Boterbabbelaars

Traktatie voor op het podium

De echte boterbabbelaar onderscheidt zich door meer smaak de ontwikkelen met dezelfde bestanddelen. De training 'spreken met enthousiasme en overtuiging' reikt ook verder dan het cultiveren van een vlotte babbel. Voorbereiding, vorm, presentatie en persoonlijke uitstraling, maar ook omgaan met feedback passeren de revue. De show kan vervolgens gegarandeerd gestolen worden.

Recept

Ingrediënten:

  • 100 gr. roomboter
  • 125 gr. donkere basterdsuiker
  • 75 gr. kristalsuiker
  • 2 eetlepels stroop
  • 1/2 eetlepel azijn
  • 1 mespunt zout
  • extra nodig: bakplaat, ingevet

Bereiding:

Boter, basterdsuiker, kristalsuiker, stroop, azijn, zout en 1 eetlepel water in een kleine pan met een dikke bodem op een zacht vuur al roerende verwarmen tot de suiker is opgelost en het mengsel taai is. Mengsel in lange repen op de bakplaat leggen. Snij de repen in kleine blokjes en laat ze hard worden.

Bereidingstijd: 1 uur.
Wachttijd 30 minuten.

Broeder

Samen als TEAM nog smakelijker

Sommige ingrediënten zien er op zich eenvoudig uit maar eenmaal gemixt, geroerd en opgewarmd ontpoppen ze zich tot een verrassend eindresultaat. Ook een team is meer dan de som der delen. Voor een positieve beïnvloeding van elk resultaat haal je de krenten niet uit het deeg maar versterk je de effectiviteit en onderlinge samenwerking door teambuilding

Recept

Ingrediënten:

  • 250 gr. bloem
  • zout
  • 15 gr. verse gist
  • 2 dl lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 75 gr. blauwe rozijnen
  • 75 gr. gele rozijnen
  • 2 1/2 eetlepel olie
  • stroop
  • extra nodig: braadpan van 20 centimeter doorsnede

Bereiding:

Bloem en zout zeven. Gist oplossen in de melk en het gistmengsel bij de bloem doen. Voeg het ei toe en roer dit tot een glad beslag. Beslag met een vochtige doek afdekken en laat dit op een warme plaats 1 uur rijzen. Rozijnen wassen, goed laten uitlekken en door het beslag schappen. In de pan 1 1/2 eetlepel van de olie verhitten. Beslag in de pan scheppen en de onderkant op een hoog vuur snel goudbruin bakken. Vuur temperen en op een laag vuur in 1 uur gaar bakken (controleer met een breinaald of de koek gaar is). Neem de broeder uit de pan en verhit opnieuw 1 eetlepel olie. Bak de andere kant mooi bruin. Serveer de broeder in plakken met stroop.

TIP: U kunt de broeder na het bruin bakken an de ene kant, ook zonder deksel in de oven op 175 graden zetten en 1 uur gaar bakken.

Bereidingstijd: 1 1/2 uur.
Wachttijd 1 uur.

Flodders

Tonglosmakers en hartversterkers

Wie veel moet communiceren kan overwegen met dubbele tong te gaan praten, maar effectiever is een training gesprekstechnieken te volgen. Door aandacht te besteden aan de structuur van een gesprek en emotionele vaardigheden te ontwikkelen, rijpt het vertrouwen dat uiteindelijk nodig is om daadwerkelijk te communiceren. En daar heb je na jaren nog profijt van.

Recept

Ingrediënten (voor 15 glaasjes abrikozen op brandewijn):

  • 500 gr. gedroogde abrikozen
  • schil van 1 citroen
  • 200 gr. kristalsuiker
  • 1 liter brandewijn
  • 1/2 vanillestokje
  • extra nodig: grote weckfles

Bereiding:

Abrikozen wassen. Citroenschil met ongeveer 1/2 liter water aan de kook brengen en de suiker erin oplossen. Van het vuur af de abrikozen erbij doen en afgedekt 24 uur laten weken. Abrikozen met het weekvocht erover schenken. Steek het vanillestokje tussen de abrikozen in de pot. Zet de goed afgesloten fles minstens 2 maanden op een donkere koele plaats. Flodders ad en toe voorzichtig doorroeren. U kunt flodders zeker een jaar bewaren.

Bereidingstijd: 30 minuten.
Rijpingstijd: 2 maanden.

Vijfschaft

Onmisbaar op ieder kantine-menu

Voor service-engineers is vijfschaft dagelijkse kost:

  1. Situatiebeoordeling,
  2. Probleemanalyse,
  3. Besluitvormingsanalyse,
  4. Potentiële probleemanalyse.

Degene die door training Vijfschaft op zijn bord krijgt: Potentiële kansen waarnemen, is in staat meer dan zijn eigen kostje bij elkaar te schrapen. Een commerciële mogelijkheid die iedere dag weer gegrepen kan worden.

Recept

Ingrediënten:

  • 500 gr. aardappelen
  • 250 gr. winterwortelen
  • 1 groot blik bruine bonen
  • 1 ui
  • 150 gr. zuurkoolspek
  • 1 rookworst
  • 1 appel

Bereiding:

Schil de aardappelen en de winterwortel en snijd beide groenten in blokjes. Doe ze met 3 eetlepels water in een magnetronschaal met een inhoud van 2 liter en leg er een deksel op. Kook de groenten in 10-12 minuten voor in de magnetron, op de hoogste stand (650 Watt). Giet het kookvocht uit de schaal. Laat de bruine bonen in een zeef uitlekken. Pel de ui en snijd hem in ringen. Snijd het zuurkoolspek in reepjes. Doe de ui en het spek in een schaal en zet deze in de magnetron op de hoogste stand, gedurende 5-7 minuten. Roer in die tijd het mengsel twee maal om. Schil intussen de appel en snijd deze in blokjes. Schep het ui-spekmengsel met de bruine bonen en de blokjes appel voorzichtig door de aardappelen en wortel en leg het deksel weer op de schaal. Zet de schaal in de magnetron op half vermogen (325 Watt) en laat alles 10-12 minuten koken. Schep halverwege de bereidingstijd een keer door. Snijd de rookworst in flinke plakken, leg ze op het gerecht en laat de Vijfschaft, met het deksel op de schaal, nog 5 minuten doorkoken op half vermogen.

 

Hangop

Een kwestie van cultuur

Hangop is het resultaat van lang wachten. Wie te lang in de 'telefoonfile' staat of niet goed te woord wordt gestaan hangt op. Het contact is weg, de zure nasmaak blijft. Hoe bedrijven met telefonie omgaan is vaak bedroevend en daarom zeer voor verbetering vatbaar. Blijf niet hangen maar investeer in een gewenst imago naar buiten toe met een telefoontraining op maat.

 

Recept

Ingrediënten:

  • 3 liter karnemelk
  • wat bruine basterdsuiker
  • 2 a 3 beschuiten
  • kaneel

Bereiding:

Leg een in koud water uitgespoelde en goed uitgewrongen theedoek in een vergiet. Plaats deze in een grote pan of teiltje en giet de karnemelk erin. Dek het af met een deksel en laat het gedurende een nacht uitlekken. Klop de dikke massa die in de doek is achtergebleven met een garde op, roer er de basterdsuiker en kaneel naar smaak door. Stamp de beschuiten fijn en strooi deze over de massa.

 

Bitterkoekjesvla

Van voorgerecht tot nagerecht

 

Bitter in de mond maakt het hart gezond maar bitter in het hart stoot positieve impulsen af. Het hart luchten, oud zeer benoemen en teleurstellingen loslaten... Het klinkt als een rouwproces maar het is de beste start van ieder trainingstraject. Wat uit de weg is geruimd biedt plaats aan vernieuwing en verbetering.

 

Recept

Ingrediënten:

  • 8 dl. volle melk
  • 2 eieren
  • 50 gr. suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 20 gr. custardpoeder
  • 125 gr. bitterkoekjes
  • 2 eetlepels rum

Bereiding:

In een pan 7 dl melk aan de kook brengen. Intussen in een kom de eieren loskloppen met suiker, custardpoeder en 1/2 dl melk. Ca. 1dl van de hete melk door het eiermengsel roeren. Al roerende eiermengsel aan de hete melk toevoegen. Blijven roeren tot een gladgebonden vla ontstaat. Vla in een bak koud water laten afkoelen, af en toe roeren om te voorkomen dat er een vel opkomt. 4 Bitterkoekjes achterhouden voor garnering, de rest in vieren snijden (of kleiner) en overdoen in een diep bord. Besprenkel ze met de rum. Rest van de melk ( = 1/2 dl) verwarmen en over de bitterkoekjes schenken.

Bitterkoekjes ca 15 minuten laten weken. Helft van de vla in een schaal schenken. Bitterkoekjes voorzichtig erover verdelen. Met een (soep)lepel rest van de vla gelijkmatig erover verdelen. Vla verder laten afkoelen en tot gebruik in de koelkast zetten. Bitterkoekjesvla garneren met resterende bitterkoekjes

TIP: In plaats van rum kunt u ook een likeur gebruiken (bijvoorbeeld Amaretto).

 

Hete bliksem

De appel valt niet ver van de pan

 

De meeste gerechten worden niet zo heet gegeten als ze opgediend worden. Maar lauwheid verlaagd de eetlust. Lauwheid verlaagd ook de effectiviteit van een getrainde medewerker. Door middel van competentiegerichte coaching blijft de vlam in de pan en wordt het bord niet weggeschoven voor er met smaak van gegeten is.

 

Recept

Ingrediënten:

  • 2 kg. aardappelen
  • 750 gr. zoete appelen
  • 750 gr. moesappelen
  • 2 dl. water
  • 10 gr. zout
  • 80 gr. boter

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd ze in blokken; schil de appelen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vieren. Breng het water met de aardappelen en het zout aan de kook. Leg de zoete appel op de aardappelen. de moesappel op de zoete appels. Breng het weer aan de kook en laat het geheel in 30 minuten gaarkoken. Giet het kookvocht af en bewaar dit. Stamp de massa goed fijn en roer er de boter door (als het te droog is kan je wat van het kookvocht er bij doen). Dien de stamppot heet op.

Vanouds wordt hete bliksem opgediend met rolpens of bloedworst; tegenwoordig serveert men er veelal uitgebakken reepjes katenspek bij.

Haagse Bluf

Mag het ietsje meer zijn?

 

Opgeklopte lucht verkoopt niet, maar een tactisch manier van onderhandelen zal je geen windeieren leggen. Actief luisteren levert daar een nog belangrijkere bijdrage aan dan praten. Een luisterend oor en een anticiperende geest vallen beter in de smaak dan een mond vol bluf. Een training in onderhandelen, informatie innemen en feedback geven, maken van de meest Haagse bluffer een stevige gesprekspartner.

 

Recept

Ingrediënten:

  • 2 eiwitten
  • 2 el. zwarte bessensiroop
  • 1 liter vanillevla

Bereiding:

Klop de eiwitten bijna stijf, voeg de zwartebessensap toe en klop nog heel even. Vul vier dessertschaaltjes half met vanillevla en lepel het eiwitmengsel erover.

Knijpertjes (Kniepertjes)

Kneden maakt soepel

 

U kent ze wel, die klanten die nooit tevreden zijn en altijd klagen. Maar 60% van de ontevreden klanten meldt haar klacht niet eens! Die wachten niet tot u door heeft dat er iets niet botert, maar blijven gewoon weg. Gebruik het ijzer daarom als het heet is. Een cursus klantenbinding doet wonderen en haalt meer rendement uit uw bestaande klantenkring, ook op de lange termijn.

 

Recept

Opgerolde dunne wafeltjes

Ingrediënten voor 50 stuks:

  • 250 gr. bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 200 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 120 gr. boter of margarine in stukjes
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 2 kleine eieren
  • extra nodig: wafelijzer voor dunne wafels (oublies)

 

Bereiding:

Zeef de bloem, basterdsuiker, zout en de vanillesuiker boven een kom. Eieren en de boter toevoegen en alles met koele hand tot een soepel deeg kneden. Deeg 1 1/2 uur laten rusten. Van het deeg balletjes draaien. Wafelijzer verhitten en invetten. Deegballetje op het midden van het ijzer leggen en het ijzer dichtknijpen. Overtollig deeg verwijderen en de wafels in 2 minuten licht bruin bakken. Wafeltjes uit het ijzer halen en direkt om de steel van een schone pollepel rollen en op een rooster laten afkoelen.

Bereidingstijd: 40 minuten.
Wachttijd: 1 1/2 uur.

Captains Dinner

Vogelvlucht sessie voor het management

 

Een kapitein hoort op zijn schip. Maar de beste stuurlui gaan ook aan wal. Zij trekken zich terug voor het Captains dinner om zich voor te bereiden op het coachen van de raasdonders. Door motiverend te coachen, is de manager in staat medewerkers de juiste impulsen te geven tot implementatie van de trainingsstof, tijdens de dagelijkse werkzaamheden.

 

Recept

Ingredienten:

  • 400 gr. gedroogde kapucijners of 2 blikken capucijners
  • zout
  • 1 prei
  • 3 uien (ca. 200 gr.)
  • 200 gr. ontbijtspek
  • 1 eetlepel boter
  • 200 gr. pekelvlees (plakjes)
  • 1 blik cocktailworstjes
  • 5 zoetzure augurken
  • 1 klein potje zoetzure bietjes
  • 1 klein potje zilveruitjes
  • mosterd, piccalilly

 

Bereiding:

De gedroogde kapucijners wassen en in ruim koud water een nacht laten weken. De kapucijners in het weekwater aan de kook brengen en in ca. 1 1/2 uur zachtjes gaar koken. Na circa 1 uur pas zout toevoegen. Prei en uiten in smalle ringen snijden en het ontbijtspek in reepjes. De kapucijners in het kookvocht verwarmen (of de kapucijners in blik in hun vocht verwarmen). In een koekenpan het spek uitbakken en in een schaaltje doen. In het achtergebleven spekvet de uienringen goudbruin bakken. In een schaaltje doen en warm houden. Cocktailworstjes afgieten (vocht bewaren) en in een schaaltje doen. Het vocht aan de kook brengen en hierin het pekelvlees verwarmen. De augurkenplakjes, bietjes, zilveruitjes, mosterd en piccalilly in een schaaltjes doen. Kapucijners afgieten, de prei erdoor mengen en in een grote kom doen. Alles op tafel zetten. Iedereen stelt aan de tafel zijn eigen maaltijd samen.

Kletskoppen

Een koekje van eigen deeg.

Hoe meer iemand de oren van je hoofd afkletst, des te moeilijker wordt het om te luisteren. Spreek- en luistervaardigheden liggen in elkaars verlengde. Een gesprek met structuur nodigt uit tot het geven van informatie, het opnemen van informatie en het tonen/bieden van feedback.

 

Recept

Ingredienten:

  • 250 gr. bruine basterdsuiker
  • 75 gr. gehakte amandelen
  • 125 gr. zeeuwse bloem
  • 75 gr. boter
  • 1/2 theelepeltje kaneel
  • 1 gr. zout

Bereiding:

Kneed alle ingredienten tot een stevige bal. Vorm er kleine balletjes ter grootte van een knikker van. Leg deze op ruime afstand van elkaar op een, met boter besmeerde, bakplaat. Bak ze boven in de oven van 200 C. tot ze dun uitgelopen zijn. Laat ze enigszins afkoelen en neem ze met een scherp mes van de plaat af.

 


Staat uw recept hier niet bij ?  vraag naar de mogelijkheden